1.11.2013

ללא מעצורים – 100 זוגות אופניים איקוניים

4 יצרני אופניים פעלו בישראל בשנות ה-50-60 ואפילו יצאו אופניים לחו"ל. הם לא הצליחו לחזות את העדנה שתצמח לשוק האופניים בשנים שלאחר מכן. לחץ היבוא הכריע את היזמים התעשייתיים הישראלים. הטרנדים של רכיבה באופני שטח, אופני אקסטרים, אופניים לרכיבה עירונית הגיעו לאחר ששתיים מהחברות האלה נסגרו, חרש אופן החליטה להתמקד בייצור אופני שליחים בלבד, ומפעלי אופניים ישראליים ICM הפכו ליצרני ריהוט מתכת.

בין התאריכים 14 בנובמבר 2013 עד 22 במרץ 2014, יציג המוזיאון לעיצוב בחולון 100 זוגות אופניים המצדיעים לחופש התנועה בהנעה אישית. אוסף מרגש של טכנולוגיה, הנדסת אנוש, עיצוב תעשייתי, מיתוג ויצירתיות. 
אוצרת: גלית גאון.

חדשנות בינלאומית על שני גלגלים
התערוכה תאפשר מבט מקרוב על האופניים - כלי תעבורה אישי שסימל לאורך מאות השנים את חופש התנועה לכל בני האדם באופן כמעט שוויוני והופך בשנים האחרונות לאביזר המסמל את תרבות הפנאי והלייף סטייל. באמצעות בחינה של כ-100 דגמי אופניים בחתכי  זמן, תוכן, חדשנות ועיצוב, תציג התערוכה התפתחויות טכנולוגיות, חברתיות ואופנתיות הנוגעות בעולמו של רוכב האופניים. טכנולוגיה מול אופנה. הנדסה מול עיצוב. 
גלית גאון, אוצרת התערוכה אומרת: "תערוכת האופניים במוזיאון העיצוב עוקבת אחר אחד החפצים המוכרים לכל אחד מאיתנו, ונמצאים בשימוש יומיומי על ידי מיליוני אנשים סביב העולם. בשנים האחרונות אנו עדים להפיכתם של אופניים לאובייקט עיצובי נחשק, אשר מותגי אופנה, ספורט, עיצוב ורכב מובילים מקדישים לו משאבים, חשיבה ומאמצי פיתוח" אומרת גלית ומוסיפה: "כלי התחבורה האישי, היעיל והפשוט ביותר לאורך ההיסטוריה, מצליח לשמור על מבנה אופייני כמעט קבוע ובכל זאת, לאתגר את גבולות החשיבה החדשנית של מעצבים, ממציאים, רוכבים ותעשיינים ברחבי העולם. האופניים הופכים ממוצר פונקציונאלי גרידא, למוצר נחשק ולטרנד חברתי המשפיע על סגנונות חיים".

אוסף מיכאל אמבאכר 
בחלל הגלריה העליונה יוצגו 43 זוגות אופניים איקוניים מתוך אוסף האופניים הפרטי הגדול ביותר בעולם. מאופניים של ראשית המאה ה-20, אופני צניחה (כן!) צבאיים מימי מלחמת העולם השנייה ועד לדגם ששימש את  זוכי מרוץ הטור דה פראנס. האופניים המוצגים הם מתוך אוספו הפרטי של האדריכל האוסטרי מיכאל אמבאכר שאסף במהלך עשור כ-275 זוגות אופניים ייחודיים. תצוגה זו תלווה בפס קול מקורי אותו יצר במיוחד לתערוכה המוזיקאי עודד פריד.


בין האופניים האיקוניים שיוצגו בחלק זה של התערוכה: 
  • אופני השליחים (אופני עיר, איטליה, 1978) - אופני מסלול בעלי הילוך אחד בלבד, הנראים כגרסה מודרנית של אופני שליחויות אך יכולים בקלות לשמש כאופני מרוץ בעוצמה גבוהה. 
  • New World Tourist (אופני-מרוץ; אופני טיול (טורינג); מתקפלים, ארה"ב, 1998) 
  • אופניים ליחיד שניתן לארוז בקלות ולשנע. במצב מקופל אפשר להכניס את האופניים למזוודה המתאימה לטיסה או לנסיעה ברכבת. בעת הרכיבה יכולה המזוודה לשמש כתא מטען נגרר (טריילר), שניתן לאכסן בו אוהל או כבודה.
  • Paratrouper (דגמים נדירים, בריטניה, 1940) - האופניים האלה, שעוצבו ויוצרו על ידי BSA, הוצנחו מן האוויר עם צנחנים בריטיים במלחמת העולם ה-2. לאופניים היה מצנח משלהם שחובר לגלגלים, כך שהם הוצנחו במצב הפוך. יותר מ-60,000 זוגות אופניים כאלה יוצרו בהזמנת הצבא הבריטי, שהעסיק גם מאמנים מיוחדים שתדרכו את הצנחנים בפתיחת האופניים וברכיבה עליהם לאחר הנחיתה. הם היו בשימוש בזמן הפלישה לנורמנדי, ומאוחר יותר גם במבצע 'מרקט גרדן' – הניסיון הכושל של בעלות הברית להשיג שליטה על גשרי הריין באמצעות כוחות שהוצנחו על אדמת הולנד.
  • Buddy Bike, שוויון על אופניים (אופני טנדם, דגמים נדירים, טייוואן, 1988) - דגם נדיר המיועד לשני רוכבים. בדגם זה, אף ששני הרוכבים מדוושים, רק השמאלי מנווט בעזרת הכידון. הכידון הימני משמש לשיווי המשקל בלבד. בניגוד לאופני טנדם, כאן אין אפשרות לנסיעה של אדם אחד, שני הרוכבים אמורים לאזן זה את זה.




Made In Israel
הגלריה התחתונה של מוזיאון העיצוב חולון תוקדש לתעשיית האופניים מתוצרת הארץ. הגלריה, אותה אצר ערן ליטוין תציג 12 זוגות אופניים אשר יוצרו בישראל בשנות ה-50 וה-60  על ידי החברות המקומיות "חרש אופן", "מיכלסון", "דהר", "מפעלי אופניים ישראלים בע"מ" והושאלו לתערוכה מאוסף  אלון וולף. 
לצד הדגמים יוצגו מודעות פרסומת של החברות המקומיות, שרטוטים לייצור אופניים, רישיונות לשימוש באופנים ותמונות ארכיון מאירועי רכיבה שונים שהתקיימו בישראל.



Tailor Made – In Israel
מקום מיוחד יוקדש לשלושה יצרני אופניים עצמאיים הפעילים כיום בזירה הישראלית ומתמחים בייצור אופניים בהתאמה אישית – מארק דונדה, אייל טשרניחובסקי וארי רוזנצוייג. כל אחד מהיוצרים מעצב  ביד אומן שלדות אופניים בעבודת יד ובהתאמה מדויקת למידותיו של הלקוח, למשקלו, לגילו, לסגנון הרכיבה שלו וגם לשיגיונותיו. 
עבודותיהם של השלושה תועדו על ידי  תלמידי תואר שני באוצרות באקדמיה "בצלאל". 

יושבים טוב?
פרויקט ייחודי של המעצב התעשייתי אילון ערמון, מרצה לעיצוב במכון טכנלוגי חולון  וחובב אופניים מושבע יוצג אף הוא. ערמון יצר מ-10 מושבי אופניים שרפרפים ייחודיים ומעוררי השראה. 

אופניים על ציר הזמן
לאורך ציר זמן, במסדרון ההיקפי במוזיאון, תוצג ההיסטוריה המקוצרת של התפתחות האופניים מאז 1694 ועד לימינו אלה - דרך עשרים זוגות אופניים, סרטים דוקומנטריים ומידע היסטורי. על ציר הזמן שאותו אצרה הדס קרוק, ניתן לראות את הגילגול הראשון של האופניים שצורתם מזכירה סוס עץ ללא רגליים, את האופניים בעלי גלגל אחורי גבוה וגלגל קדמי נמוך המכונים "אופני פני ורבע", אופני טנדם לשני רוכבים או יותר, ואופני מרוץ משנת 1937.


חדשנות על שניים
בחלל המעבדה יוצגו הפרויקטים החדשניים ביותר, מישראל ומהעולם: אופניים הממחזרים פסולת אלקטרונית, עמוד מנוחה אורבני לרוכבי אופניים, אופני ילדים  ש"גדלים" עם הילד, גלגל שיכול להתחבר לכל זוג אופניים ולהפוך אותם לאופניים היברידיים חשמליים ועוד. 

שלכם,

יורם בר-סלע

רחוב פנחס אילון 8, חולון
שעות פתיחת המוזיאון: ימי ב', ד' – 10:00-16:00, ימים ג', ה' 10:00-20:00 יום ו' 10:00-14:00
שבת: 10:00-18:00 יום א' – סגור
פרטים על פעילויות לילדים ולכל המשפחה בכל שבת – באתר המוזיאון http://www.dmh.org.il
קופות המוזיאון:  073-2151500 

נשמח לשמוע את דעתך על הנושא, ניתן להשאיר תגובה, ממש פה למטה בבלוג או ברשתות החברתיות.

לקבלת עדכון על כל פוסט חדש שעולה - צרפו את "תרבות אנד דה סיטי" לחברים שלכם-

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

מוזמנים להשאיר את תגובתכם, כאן