17.1.2017

לוצ'יה די למרמור מאת דוניצטי | 2017 באופרה הישראלית

צילומים: יוסי צבקר
17.1-3.2.2017 
במאי: אמיליו סאחי | מנצח: דניאל קלגרי

אליסה, בת הלוויה של לוצ'יה עמדה על הבמה ובכתה. גם זמרי המקהלה בכו וכך גם רבים מהצופים באולם, כשהילה בג'יו שרה את ארית השיגעון המפורסמת. במשחק מאופק ומעודן ושירה מרגשת שחדרה ישר ללב. נדמה לי שרק המוסיקה יכולה לשמור על מתח כה רב כשהעלילה ידועה מראש. 

בימים אלה מציגה האופרה הישראלית את "לוצ'יה די למרמור" מאת המלחין האיטלקי גאטנו דוניצטי. בניצוחו של דניאל קלגרי, ובבימויו של אמיליו סאחי זוכה האופרה לביצוע מרשים ומרגש. הפקה זו הוצגה לראשונה שאופרה הישראלית בשנת 2012.


דרום סקוטלנד – סוף המאה ה-17
העלילה של "לוצ'יה די למרמור" מתרחשת בדרום-מזרח סקוטלנד בסוף המאה ה-17, ובאופן טבעי מתמקדת במה שהעסיק את האנשים באותה עת: השרדות כלכלית, רומנטיקה ופוליטיקה. אנריקו אשטון משתדל מאד לחתן את אחותו לוצ'יה עם ארתורו, על מנת לשרת את האינטרסים הפוליטיים/כלכליים שלו. ככה זה היה גם אז: רק אם יש לך משפחה טובה ודומיננטית, אתה לא צריך פרוטקציה. מכתב מזויף. כומר "ישר דרך" שמנסה לשכנע את אשטון להתחשב באחותו ולאחר מכן מנסה לשכנע את לוצ'יה להינשא לארתורו. ובסופו של דבר, לוצ'יה זונחת את אהובה אדגרדו, מתחתנת עם ארתורו ומאבדת את שפיותה. היא רוצחת את ארתורו, בעלה. אדגרדו, המאוהב בלוצ'יה, מחליט לצאת לדו-קרב עם אשטון, אבל לפני כן הוא נקלע למסע ההלוויה של לוצ'יה ומתאבד. עצוב באופרה.



בימוי אותנטי ורגיש עם במה מרשימה ומרגשת
הבמה בעיצובו של אנריקה בורדוליני בנויה כאולם גדול, שתקרתו קשתות וקירותיו אבן מתכתית בוהקת עם מסכים אטומים ושקופים למחצה שממוקמים בסמוך לקשתות ומחלקים את הבמה למישורי עומק שונים. התאורה משנה אופי בכל תמונה של האופרה. יחד איתה שטיח אדום ענק שאופן הנחתו על הבמה משתנה לאורך העלילה ומשרתת את שינוי החלל והאווירה בכל סצנה. לקראת הסיום, הוא נאסף אל אמצע הבמה ונעלם. משאיר מבנה אפל ועצוב לקראת הטרוף והדרמה של סיום האופרה.התלבושות משמשות את האווירה הגותית הדרמטית כאשר לוצ'יה היא הדמות היחידה שלבושה בלבן ומיטתה אף היא לבנה בעוד שאר הדמויות לבושות שחורים. 


דוניצטי הלחין את "לוצ'יה די למרמור" בשנת 1835 על פי הרומן "הכלה מלמרמור" של וולטר סקוט והיא נחשבת ליצירתו הגדולה ביותר. האופרה ידועה בעיקר בשל אריית השיגעון של הגיבורה לוצ'יה, המעבירה את תחושת טירוף הדעת. דוניצטי הצליח להביא את הסיטואציה הדרמטית לעוצמות שלא היו ידועות לפני תקופתו. האופרות שלו מחזיקות אותנו בסערת רגשות בלתי פוסקת ומיקומן זועק מרומנטיקה חסרת פשרות.

המנצח: דניאל קלגרי מאיטליה
קלגרי שב לאופרה הישראלית לנצח על הפקה זו לאחר שבביקוריו הקודמים ניצח על "נשף מסכות" (2014) ו"ריגולטו" (2012). קלגרי היה המנצח הראשי של פסטיבל ווקספורד והמנצח הראשי של התזמורת הפלמית המלכותית באנטוורפן. הרפרטואר האופראי שלו כולל מספר בכורות עולמיות כולל "אליסה "(ג'מפאולו טסטוני), ,"אדיפוס" (פייר ברתולמה) וכן האופרות "טורנדוט", "טוסקה" (פוצ'יני), "ריגולטו", "פלסטף, אאידה (ורדי), "כך עושות כולן" (מוצרט) ורבות אחרות. הוא הקליט אופרות רבות מאת ורדי כולל "לה טרוויאטה", "הטרובדור", "אוברטו" וכמו כן הקליט יצירות סימפוניות רבות. הוא מנצח בקביעות בלה סקאלה במילנו, המטרופוליטן אופרה בניו יורק, האופרה הממלכתית של וינה ובתי האופרה של מינכן, פריס, בריסל, טורונטו, וושינגטון, ברלין, דרזדן, ברצלונה, טוקיו, ציריך, פירנצה, ונציה ועוד רבים אחרים. כמו כן הוא מנצח על תזמורות סימפוניות מובילות בבלגיה, הולנד, צרפת, איטליה, גרמניה ומדינות נוספות.



הבמאי: אמיליו סאחי מספרד
סאחי למד פילוסופיה באוניברסיטה באוביידו ומוסיקולוגיה באוניברסיטה של לונדון. בין השנים 2001 ו-2005 היה המנהל האמנותי של בית האופרה המלכותי במדריד. כיום הוא המנהל האמנותי של האופרה של בילבאו. הוא ביים עשרות הפקות אופרה מהבארוק עד לאופרות בנות זמננו בבתי אופרה מובילים בכל העולם כולל לה סקאלה במילנו, בולוניה, ונציה, גנואה, ליסבון, פריס, רומא, דיסלדורף, לוס אנג'לס, וושינגטון, סן פרנסיסקו, יוסטון, בואנוס איירס, סנטייגו דה צ'ילי, האופרה העממית בווינה, ז'נבה, מונטה קרלו, ניצה, טולוז, פזארו, טוקיו, אוסקה, הונג קונג, סוויליה, ולנסיה, ברצלונה, מדריד ובית האופרה באמזונס במנאוס. 
באופרה הישראלית ביים את הפקות "נישואי פיגרו" (מוצרט) ב-2015, "בת הגדוד" (דוניצטי) ב-2011, ו"כרמן" (ביזה) ב-2002.

צוות זמרים ישראלי ובינלאומי שישתתף בהפקה זו: 
בתפקיד לוצ'יה: הסופרן הספרדייה מריה חוזה מורנו (זוהי הופעתה הראשונה באופרה הישראלית)  וסולנית האופרה הישראלית הילה בג'יו, בתפקיד אדגרדו:  הטנור הרוסי אלכסיי דולגוב והטנור האיטלקי סלבטורה קורדלה (שניהם חוזרים ארצה להפקה), בתפקיד אנריקו: הבריטון האיטלקי מריו קאסי והבריטון הרומני יונוץ פאסקו (שניהם חוזרים ארצה להפקה), בתפקיד ריימונדו:  הבס הרוסי אנטולי סיבקו (שזוהי הופעתו הראשונה באופרה הישראלית) והבס הישראלי הותיק ולדימיר בראון, בתפקיד ארתורו: הטנור הישראלי יוסף ארידן, בתפקיד אליסה: מצו הסופרניות הישראליות ענת צ'רני ושחר לביא (שתיהן בוגרות מיתר אופרה סטודיו) ובתפקיד נורמנו:  הטנור הישראלי גיא מנהיים.

באופרה משתתפים: תזמורת האופרה- התזמורת הסימפונית ראשון לציון ומקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן  שמייסר שגם מנצח לסירוגין על האופרה. 

שלכם, יורם בר-סלע


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

מוזמנים להשאיר את תגובתכם, כאן