30.7.2012

פרס עדן פיינר לעיצוב ופיתוח - זכינו!!!

רון ארד - יו"ר חבר השופטים. צילם: אסף רביב
 8 בדצמבר 2011. כנס העיצוב בירושלים. נפגשנו 4 מעצבים תעשייתיים, כ-30 שנים לאחר סיום לימודינו במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל. מתוך ההתרגשות של הפגישה המשותפת, החלטנו להמשיך ולהיפגש מדי חודש. מנחם דביר, ידידנו, פיתח את הרעיון והציע שנקדם בכוחות משותפים פרוייקט תעשייתי מעניין. התחלנו להעלות רעיונות כשהקו המקשר בין כולם הוא תרומה חברתית ושמירה על איכות הסביבה.

בחיפושינו, פנינו אל דן מקלר, ידיד ותיק וממציא עוד יותר ותיק, שפיתח מוצרים ותהליכי ייצור במסגרת התעשייה הישראלית. בבעלותו של דן פטנטים רשומים רבים, וקיווינו שבבוידעם שלו נמצא רעיון טכנולוגי חדשני, אתגרי וראוי לפיתוח. מקלר הציע לקדם יחד את פרויקט NanoClimateTM שעונה בדיוק על הציפיות שלנו: חדשני, חברתי ותורם לשמירה על איכות הסביבה.

NanoClimateTM מתעתד להיות מכשיר ביתי לוויסות טמפרטורה. הוא מבוסס על טכנולוגיה חדשנית המאפשרת צריכת אנרגיה נמוכה מאד במכשיר זול מהקיימים בשוק. הצלחת המכשיר תאפשר למשפחות רבות שאינן יכולות לעשות זאת היום, לחמם ולקרר את הבית, בעלויות ניתנות להשגה. לאלה המצויידים כבר במזגנים ותנורים, הוא יאפשר להפחית בשעורים ניכרים את עלויות המיזוג. ולעולם, יביא המכשיר הפחתה ניכרת בצריכת אנרגיה ובזיהום הסביבה.  

נכנסנו לתהליך תזזיתי של חיפושי פטנטים, רישום פטנטים, בניית דגמים, ניסויי מעבדה, תכנון ועיצוב ראשוני... והגשת הפרוייקט לתחרות עדן פיינר לעיצוב ופיתוח. מי יודע? אולי בכל זאת נזכה?

עיצוב המכשיר: מנחם דביר
המכשיר בחלל מגורים
פרס עדן פיינר מוענק השנה בפעם הראשונה ע"י משפחת פיינר, לזכרו של אהרון עדן-פיינר, שהיה מחלוצי תעשיית הפלסטיקה בישראל. אהרון הקים את חברת סוכית שהביאה לישראל חמרים פלטיים מתקדמים, מכונות הזרקה שבחזית הטכנולוגיה, תבניות באיכויות מובילות ועוד. בין השאר, היה אהרון עדן-פיינר שותף בהקמת חברת צאג יחד עם צבי ימיני. החברה פיתחה ארגזי כלים פלסטיים משוכללים שכבשו את העולם, והוביל אותה להצלחה עולמית ולמכירה מוצלחת מאד לחברת Stanley. הצלחה שכולה מבוססת על עיצוב חדשני. מטרת התחרות והפרס, לקדם מוצר תעשייתי חדשני שייוצר בישראל. הפרס מוענק בשיתוף קרן אמריקה ישראל והמוזיאון לעיצוב בחולון. יו"ר ועדת השופטים הוא רון ארד, מעצב בעל מוניטין עולמי. לצידו השתתפו בועדה שוקי שוורץ מטולמנ'ס, גלית גאון ומאיה דבש מהמוזיאון לעיצוב בחולון, ועידו ברונו-מעצב תעשייתי ומרצה באקדמיה. תיארנו לעצמנו שהפיתוח שלנו הוא לא בדיוק מה שחלמו נותני הפרס עקב המורכבות הפיזיקאלית שלו, אבל החלטנו לנסות.

ביולי 2012, הוזמנו לפגישה עם צוות השופטים ומיד אחריה, הכרזה על הפרוייקט הזוכה. האירוע נערך בחנות טולמנ'ס בהרצליה. האווירה היתה נעימה מאד, אבל המתח היה רב. לכל אחד מהמעצבים שניגשו לתחרות, היה חשוב לזכות בפרס וליהנות מתמיכה מקצועית נדיבה לאורך תהליך הפיתוח. להפתעתנו, כשהכריז רון ארד על הפרוייקט הזוכה, שמענו את שם הפרוייקט שלנו. התברר לנו שצוות השופטים בחר פה אחד את NanoClimateTM כפרוייקט הזוכה.

משמאל לימין: מנחם דביר, אלון אבן פז, רון ארד, איב ענן, יורם בר-סלע. צילם: אסף אמברם
קיבלנו "זריקת אדרנלין" מחוזקת. המעמד מחייב. עובדים במלוא הקיטור כדי להתקדם במהירות, להתגבר על כל המכשולים שבדרך ולהשיק בישראל מוצר תעשייתי מהפכני שיתפוס לו מקום של כבוד בשוק הבינלאומי של מכשירי חשמל ביתיים. מה שעשה המיקרוגל לבישול, אנו מקווים לעשות למיזוג האוויר.

צוות הפיתוח של  NanoClimateTM:

דן מקלר - ממציא אוטודידקט, מומחה פיתוח טכנולוגי בתעשיות הפלסטיקה, מכניקה, חשמל, הידראוליקה וחקלאות אינטנסיבית.
מנחם דביר - מעצב תעשייתי ויזם בתחום המכשור הרפואי.
אלון אבן פז - בוגר המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל. בעל משרד עצמאי לעיצוב תעשייתי ופיתוח הנדסי. זכה בתחרויות שונות בהן פרס קרן שרת וזכיות בתחרויות IF.
איב ענן - אדריכל, אמן ופסל. בוגר בית הספר הגבוה לאדריכלות ואמנות שימושית ECOLE BOULLE פאריז. זכה במקום חמישי בתחרות פיסול לפארק האולימפי בבייג'ין 2008.
ואנוכי... יורם בר-סלע, מעצב תעשייתי ומומחה לשיווק ומיתוג. בוגר בצלאל. עוסק בבניית מותגים ותקשורת שיווקית, ובמקביל, מעורב בפרויקטי סטארט-אפ תעשייתיים.

כולנו מודים לשופטי התחרות ולמשפחת עדן-פיינר. אנחנו מחוייבים עתה בנוסף לדרייב היזמי שלנו, גם לציפיות של כל המעורבים במתן הפרס והסיוע בעקבותיו. ולמעצבים הקוראים את הכתבה, זה היה הפרס של שנת 2011. בימים אלה, מקבלת הועדה את ההגשות לפרס של שנת 2012. יש לכם מוצר פלסטי מעניין שראוי לפרס ולקידום תעשייתי? נסו את מזלכם. פרטים באתר המוזיאון הישראלי לעיצוב בחולון.

שלכם,

יורם בר-סלע



נשמח לשמוע את דעתך על הנושא, ניתן להשאיר תגובה, ממש פה למטה בבלוג או ברשתות החברתיות.

לקבלת עדכון על כל פוסט חדש שעולה - צרפו את "תרבות אנד דה סיטי" לחברים שלכם-

21.7.2012

LA TRAVIATA | לה טרוויאטה בקולנוע - בהפקת האופרה המלכותית


... הרופא מודיע למשרתת שלויולטה נותרו רק שעות מועטות. אלפרדו שמבין את גודל הקרבתה חוזר לפריז כדי לבקש את מחילתה. שנייה של התעודדות, התעוררות ומיד אחריה ויולטה מתמוטטת ומתה. כולם יודעים. כך מסתיימת האופרה כבר משנת 1853, כשהוצגה לראשונה בבית האופרה לה פניצ'ה בוונציה. ובכל זאת, המתח נשמר עד הרגע האחרון. 
אחרי הקרנה של טוסקה, ריגולטו, בלט הבת הסוררת, איל טריטיקו וכך עושות כולן, מביאה האופרה המלכותית לישראל את לה טרוויאטה. ההפקה הקולנועית מוסיפה רובד חדש לאופרה המסורתית. מצלמת הקולנוע מאפשרת לנו לחוות אותה בדרך חדשה לחלוטין. איכות הצליל נפלאה. תוך מספר דקות, תשכחו שאתם בבית קולנוע בישראל ותמחאו כפיים יחד עם הקהל בקובנט גארדן. התרגום של ישראל אובל מאפשר לנו הישראלים להבין כל פרט בעלילה, ועושה זאת בשפה קולחת ושנונה. ההסבר המקדים, חושף רבדים שונים בהיסטוריה של האופרה על רקע התקופה שבה נכתבה ומאפשר להבין פרטים במבנה המוזיקאלי ובקונספט של הבמאי. 


הקרנת האופרה ב-8 ערים בישראל!

באר שבע גלובוס מקס |  נתניה גלובוס מקס  
יום שישי,  10 באוגוסט 2012 בשעה 13:00

תל אביב מוזיאון תל-אביב | ירושלים – תיאטרון ירושלים | חיפה מוזיאון טיקוטין
 רמת השרון קולנוע כוכב | נהריה גלובוס מקס
יום חמישי, 16 באוגוסט 2012 בשעה 19:30


היכל התרבות מעלות תרשיחא | מוצ"ש 6 באוקטובר 2012 | 21:00




נרים כוס לתענוגות החיים...
כך שרה נערת השעשועים הפריזאית היפהפיה, למעריץ החדש ולאורחי הנשף. כך נפתח הסיפור הדרמטי באופרה על פי "הגברת עם הקמליות" של אלכסנדר דיומא. שבירת מוסכמות החברה של ויולטה ולרי המעדיפה להתגורר  בכפר עם אלפרדו ג'רמונט, מאיימת להפוך לשערוריה ולהריסת עתידה של אחותו. ג'ורג'ו ג'רמונט, אביו הנוקשה של אלפרדו מגלה שאהבתה של ויולטה היא אמיתית ואצילית, ורק באיחור ניכר גם אלפרדו עתיד לגלות את האמת ויולטה אהבה אותו והסכימה תוך ביטול מוחלט של תחושות ליבה להפוך לקרבן סיפור האהבה הזה. את כל אלה צובע ורדי במוסיקה המוכרת לכולנו, שיר היין הזורם בעורקינו, אריית הכאב של ויולטה, דואט האוהבים והדואט הענק בין ויולטה לג'רמונט, השולטים בזיכרון הקולקטיבי שלנו הם רק היהלומים שבכתר האופראי הזהוב של ורדי. 


אופרה ענקית בחללים קאמריים
שתי המערכות הראשונות באופרה האהובה של ורדי מקסימות ומתרחשות בשני חללים כמעט קאמריים. ביתה של ויולטה, שבה היא עורכת מסיבה, מכיל את האורחים והמארחת וזהו. גם כשויולטה נשארת לבדה בחדר, הוא לא מאד גדול עליה. ההפקה הקולנועית מאפשרת לנו להתקרב ממש עד פניהם של הזמרים ולראות כל הבעה זעירה על פניהם. אנחנו נסחפים עם רגשותיהם ושוכחים בכלל שמדובר בהפקת אופרה על בימת קובנט גארדן בלונדון.

כך גם נבנו הסצנות בביתם הכפרי של ויולטה ואלפרדו ובביתה של פלורה שבה נערך ערב הימורים ססגוני, בהשתתפות רקדני פלמנקו ספרדיים. הבמאי נותן את כל הכבוד לדמויות ולהתרחשויות הדרמטיות ביניהן. והכל באמת נוגע ומרגש. תיאטרון בריטי במיטבו, ובנוסף, גם שרים את המוסיקה הנפלאה.

אנטוניו פאפאנו משוחח עם הסולנים על לה טרוויאטה ונותן הצצה לחזרות - BBC Four

צוות מהמובילים בעולם האופרה
רנה פלמינג, מן החשובות שבזמרות האופרה בעולם,  משחקת תפקיד שנחשב על ידי מבקרים לתפקיד חייה ושרה מול ג’וזף קליה, זמר טנור צעיר ממלטה, שכבר כבש לו מקום בצמרת האופרה הבינלאומית, ושניהם יחד מול תומס המפסון, שהופיע עם הפילהרמונית הישראלית ומוכר מהקלטות מופלאות לרפרטואר העשיר מן ה”ליד” האינטימי ועד לדמויות אופראיות גדולות.

את האופרה ביים ריצ’רד אֵייר, מחשובי במאי בריטניה, בהפקה מרשימה וסוחפת, על במת ה”קובנט גארדן”,  כאשר על דוכן המנצחים אנטוניו פפאנו, מנהלו המוסיקלי של בית האופרה המלכותי המנצח על האופרה הזאת לראשונה.

האם באמת יודיע הרופא למשרתת שלויולטה נותרו שעות מועטות? האם אלפרדו יבין את גודל הקרבתה של ויולטה כשעזבה אותו ויחזור לפריז כדי לבקש את מחילתה? האם תהיה שניה של התעודדות, התעוררות ומיד אחריה ויולטה תתמוטט ותמות?…  אם אתם אוהבים אופרה, רוצו לראות. ואם חשבתם שאינכם אוהבים אופרה, ההפקה הקולנועית עשויה לשנות את דעתכם. זו דרך מאד עכשווית ליהנות מההפקות המוזיקליות הקלאסיות.

חדש! הנחה מיוחדת של 20% לקוראי הבלוג
בהזמנת כרטיסים באינטרנט או בטלפון עליכם לציין את הקוד tarbut  ותזוכו בהנחה באופן אוטומטי.

להזמנת כרטיסיםהקליקו כאן או התקשרו 9066* 
(הזמנות בטלפון בין השעות 9:00-19:00. ימי ו' עד 13:00).

לקולנוע כוכב ברמת השרון, ההזמנות בקופת הקולנוע.
הנחות לגיל הזהב ולחברי מועדון כוכב.

לפרטים אודות רשימת בתי הקולנוע וההקרנות הקרובות 
של האופרה המלכותית בישראל – הקליקו כאן

שלכם, 
יורם בר-סלע


נשמח לשמוע את דעתך על הנושא, הצעות, שאלות או תגובות – ניתן להשאיר, ממש פה למטה

ניתן למצוא אותנו גם:

17.7.2012

סיקור פתיחת התערוכה של יוז'י ימאמוטו במוזיאון העיצוב חולון



ב- 5 ביולי נפתחה תערוכת היחיד של מעצב האופנה יוז'י ימאמוטו במוזיאון העיצוב בחולון המתקיימת לרגל 40 שנות הפעילות של בית האופנה ימאמוטו.

בארבעת החללים המרכזיים של המוזיאון מוצגים ארבעה נרטיבים שונים המתכתבים עם המבנה האדריכלי של הבניין שכידוע, עוצב על ידי רון ארד. (לשניים כבר יש היסטוריה של עבודה משותפת - ארד עיצב לימאמוטו בעבר את חנות הדגל בטוקיו). ארד אף נכח בפתיחת התערוכה, יוז'י עצמו, אף שהיה מתוכנן להגיע, נעדר מסיבות אישיות.

בגלריה התחתונה מוצגים 38 דגמים נשיים, תחת הכותרת המרכזית "ערים". הדגמים עשירים בטקסטורות ובצבע ומובאים לקהל כמיצג דינאמי שבו נעות דמויות במקצבים קבועים בחלל המדמה מרכז של עיר סואנת, כשברקע פסקול עירוני רנדומאלי.


בחלל המעבדה לעיצוב מוצבים 20 דגמים גבריים. חלל זה עוצב כמחווה לרקדנית פינה באוש, עליה מעיד ימאמוטו כי היוותה עבורו מקור השראה רב עוצמה.


בחלל ההקרנה מוצג הסרט הדוקומנטרי של הבמאי ויס ונדרס "רשימות של ערים ובגדים" בשילוב חמש דמויות גבריות

בחלל העליון, מוצגות תשע שמלות ערב נשיות.  לוחות פרספקס אדומים שהונחו על גגו השקוף של חלל זה, משווים אווירה של ספק-הזיה ספק-חלום לחלל כולו וגוף העץ המרכזי העטוף באינספור נורות המשתלשלות מהתקרה מוסיף לאווירה הדרמטית. לדברי נציגי המוזיאון, בשעות הערב מתקבלת חוויה שונה לחלוטין, ומעניינת לא פחות.

ביצירתו של ימאמוטו משתקף הפוסטמודרניזם המובהק - ציטוטים ממקורות שונים ואף מנוגדים הנארגים לכדי יצירה שלמה אחת. ניתן לראותם ברבדים שונים - בגזרות, בבדים, בהדפסים ובטכניקות. שילובים מפתיעים בין אלמנטים מביגוד יפני מסורתי כמו הקימונו ותלבושת הסמוראים, מדים צבאיים, חליפות עסקים מערביות ועוד הבאים לידי ביטוי בחלקים שונים בבגד. כך נוכל למצוא בגד שבשלושת מימדיו - חזית, גב, צד מעלה אסוציאציות שונות ואף מנוגדות, דבר המעלה דיון ושאלות מרתקות.

לימאמוטו מספר "עקרונות" שמתווים את הקו העיצובי שלו - חלקם קשורים לתרבות היפנית המסורתית; הוא מייחס חשיבות גדולה לחלל בין האדם לבגד, רעיון זה קשור בקשר הדוק למושג ה- MA היפני (מושג המתייחס לחללים נגטיביים), ומשום כך מרבית הבגדים רפויים ומכילים חללים פנימיים רבים, לעיתים משוכבים. בהתאם לעקרון הוואבי-סאבי היפני, ימאמוטו גלה עניין רב במושג הזמן ובאופן שבו הוא יכול לבוא לידי ביטוי על גבי בגד - כך נוכל לראות בגדים ש"יושנו" או "נמרטו" בטכניקות שונות, קצוות בלויים, ותפרים פרומים. ימאמוטו הוא חסיד של כיסוי הגוף. החשיפה, אם תהיה, תזוהה בד"כ באזור הגב שמעורר אצל ימאמוטו עניין רב ומהווה מוקד משיכה, או שתופיע בצורה מעודנת יותר כמימד מסוים של שקיפות.

התערוכה הזו דורשת סבלנות, רגישות ויכולת התעמקות בפרטים. יש משהו במדיום המוכר לנו עד לזרא, המקשה על תפיסת העומק של הדברים, הנטייה טבעית להתבונן על היצירות באופן שטחי - כבגד נטו. במיוחד כאשר רוב הדגמים מוצגים על גבי בובות תצוגה לא שונות בהרבה מאלה המוצגות בחלונות ראווה בכל קניון שכונתי. מסיבה זו , מומלץ לשכור את שירות המדריך הקולי הניתן להשכרה בדלפק הכניסה (בעיקר עבור מי שאיננו מהתחום). 

מאותה הסיבה, אינני בטוחה בהתאמה של התערוכה כאופציה לבילוי עם ילדים, אף כי מוזיאון העיצוב לקח יוזמה יפה וחשב מספר פעילויות משותפות להורים ולילדים בהקשר לתערוכה כגון "בלשי עיצוב" (מעין חוברת פעילות העוזרת לילדים כיצד להתבונן בתערוכה) ועוד מספר פעילויות מיוחדות לקיץ (פרטים באתר המוזיאון). 

והערה קטנה למוזיאון - חבל מאוד שהקטלוג המעוצב לעילא, שהוא בעל פוטנציאל מצוין להעמיק ולהעשיר את חווית הביקור בתערוכה, נמכר בחנות המוזיאון במחיר בלתי נגיש בעליל של 170 ש"ח...
בסך הכול תערוכה מרתקת ומומלצת. בכל זאת, לא בכל יום מגיעה תערוכה בקנה מידה זה למחוזותינו.

כרטיס כניסה למוזיאון 35 ש"ח, ניתן לרכוש כרטיס משולב למוזיאון העיצוב ולמוזיאון לקריקטורה וקומיקס במחיר 40 ש"ח


שלכם,
דנה שני אביטל

15.7.2012

מקהלת האופרה הישראלית – מסתרי הקול הרוסי


לקראת סיום עונת האופרה העשירה והמגוונת חוגגת מקהלת האופרה, בניצוחו של ישי שטקלר, קונצרט א-קפלה מסתרי הקול הרוסי - רומנסות ויצירות ווקאליות למקהלה. במשך העונה, התחפשו זמרי המקהלה לדמויות שונות והשתלבו בסצנות המגוונות. כמרים ונזירות בחזית הכנסיה של "קוולריה רוסטיקנה", עירוניים החולמים על התעשרות מהירה וחיי עונג ב "עלייתה ונפילתה של העיר מהגוני", תושבי העיירה הנרגשים עם בוא קרקס הליצנים הנודד ב"פאליאצ'י", חקלאים תושבי הכפר הפולני ב"ינופה", רוחות רפאים מרחפות באוויר ב"הילד חולם" ותושבי סביליה שיצאו למסע הופעות עם "כרמן" למרגלות מצדה. הפעם יהנו זמרי המקהלה משירה נטו, ואנחנו איתם. 

יום שני 16 ליולי 20:00 
בבית האופרה-משכן לאמנויות הבמה בת"א


בין היצירות שיבוצעו בקונצרט : 
קטעים מתוך הקנטטה יוחנן מדמשק מאת סרגיי טנאייב, קטעים מתוך הקנטטה שירי קורסק מאת גריגורי סבירידוב, המחולות הפולובציים מאת בורודין מתוך האופרה "הנסיך איגור", קטעי מקהלה מאת רחמנינוב, הפרק השלישי מתוך סימפוניית תהילים מאת סטרווינסקי וקטעים מתוך יהושוע מאת מוסורגסקי ועוד

ליווי פסנתר: אלכסנדר איבנוב

מקהלת האופרה הישראלית, פעילה ופוריה. לאורך השנים צברה המקהלה התמחות בספקטרום רחב של יצירות ווקאליות. היא  משתתפת באופן קבוע בהפקות האופרה הישראלית ושרה רפרטואר אופראי הנע מאופרות מתקופת הבארוק (הנדל) דרך הקלאסיקה האופראית (מוצרט, ורדי ופוצ'יני) ועד לאופרות מודרניות בנות זמננו (ינאצ'ק, רחמנינוב ובריטן) ואופרות ישראליות בבכורה עולמית ("אלפא ואומגה", "יוסף", "מסע אל תום האלף"). כמו כן הופיעה המקהלה בסיורי האופרה הישראלית לברלין, פסטיבל סבונלינה בפינלנד, ויסבאדן, רומא ועוד. בנוסף מופיעה המקהלה ברפרטואר אופראי ווקאלי מגוון עם רוב התזמורות בארץ ותחת שרביטם של מנצחים ידועים:  דייויד שטרן, אשר פיש, ולרי גרגייב, דן אטינגר, דניאל אורן, גארי ברתיני, מאוריציו בניני, זובין מהטה, קורט מאזור, פרדריק שזלן, אלברטו זדה, גבריאל פרו, יוליוס רודל ועוד רבים. 

ישי שטקלר מנצחה של המקהלה, הוא בוגר האקדמיה למוסיקה ע"ש רובין בת"א והקולג' המלכותי למוסיקה בלונדון. הוא ניצח על התזמורות החשובות בארץ ובהן: הפילהרמונית הישראלית,  הסימפונית הישראלית ראשון-לציון, הקאמרית הישראלית, הקאמרטה הישראלית ירושלים, הסינפונייטה באר-שבע וסימפונט רעננה, באופרה הישראלית ניצח על הפקות "הספר מהתקווה" - הפקה קהילתית (2001), "הלנה היפה" (2002), "נבוקו" (2003), "האלמנה העליזה" (2004),"יבגני אונייגין" (2008), "לה בוהם"  (2009), "פאוסט" (2010) ולאחרונה זכה לשבחים רבים בניצוחו על "לה טרוויאטה" (2011).

"שירת המקהלה"- מסתרי הקול הרוסי
יום ב', 16.7.12 בשעה 20:00

מידע נוסף וכרטיסים: 03-6927777  |   www.israel-opera.co.il

שלכם,

יורם בר-סלע

11.7.2012

Mr. Leonardo – סרטון אנימציה


"Mr. Leonardo" או בשם החיבה שקראנו לו בהפקה: “אדון לאון”, החל את דרכו כתרגיל קצר בקורס אנימציה. סרטון פשוט אודות כלי שרטוט היוצאים למרד נגד אדריכל מנופח אגו, שמשתמש בהם ליצירתו "הנעלה". וברקע, תמונתו של ליאונרדו דה-וינצ'י (שהאדריכל רוצה להידמות לו) מגיב על ההתרחשויות באנימציה מצוירת שיצר ידידנו גלעד בן צור. 
התרגיל הסתיים כמה חודשים מאוחר יותר, לאחר לילות רבים ללא שינה שבהם הזזנו חפצים… וצילמנו, קפצנו באוויר וצילמנו, המצאנו אינספור פתרונות טכניים שמתחו את יכולות האנימציה של אותה עת כמעט עד הקצה... והזזנו וצילמנו והזזנו … בעבודת נמלים חרוצות ויצירתיות.

יצרתי אותו יחד עם חברי ללימודים בשנת 1981. קבוצת סטודנטים מהמחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל, במסגרת קורס אנימציה של יצחק יורש. לפני כ-30 שנה!!!, בלי מחשבים ותוכנות, בלי רובוטים, פשוט עבודה סיזיפית של שעות רבות, על כל כמה שניות של סרט. תרגיל פשוט של שבוע ימים שהצליח לנו טוב מדי. היה ברור לנו שהרעיון מדליק, אבל התוצאה לא היתה מספקת. אז שיפרנו וצילמנו שוב ושוב, עד שזה יצא... כמעט טוב מאד. יש עדיין הרבה מה לשפר, אבל זה יחכה כנראה לגלגול הבא.

יצחק יורש, שכנראה נהנה מהגישה המעשית של הסטודנטים לעיצוב תעשייתי, משך אותנו למעלה, למעלה. "זה לא מספיק מיוחד" הוא אמר. "נסו לחשוב על משהו יוצא דופן. ממש בלתי אפשרי". וכך, בילינו לילות כימים בליטוש התסריט ובעיקר בביצוע הצילומים. שילבנו כל טכניקה אפשרית (בעידן הצילום על פילם ועריכה בשיטת AB-Roll), כדי ליצור אפקטים מדהימים. חבל שלא חשבנו לצלם את תהליך העשייה. לא הייתם מאמינים.




השתתפו בהפקה:
• שחר קליין - שגם גילם את תפקיד האדריכל  "המנופח"
• גלעד בן צור, שגם צייר את ליאונרדו דה וינצ’י -24 ציורים לכל שניה של סרט!!!
• ערן חמד
• אלון אבן פז
• ואנוכי, יורם בר-סלע

• המורה לאנימציה ויועץ אמנותי: יצחק יורש
• סיוע טכני: אברהם אדרי – אין אתגר טכני שהוא לא יודע לפתור

להנאתכם.


10.7.2012

נקודת מגע 2012 – לילה מטריף של אמנות רב תחומית במוזיאון ישראל


מסיבת האזניות ליד פסלו של אניש קאפור. צילם: אלדד רפאלי
דמיינו לעצמכם ביקור רגוע במוזיאון ישראל... זה לא דומה לזה. מוזיאון ישראל מצטרף לרפרטואר חיי הלילה של ירושלים. מאז פתיחת המוזיאון המשופץ, הפכה "נקודת מגע" למסורת שנתית. זהו ערב/לילה, שבו אמנים מתחומים שונים מופיעים ומגיבים למוצגים שונים במוזיאון. והקהל, רץ במהירות בין אולמות המוזיאון כדי להספיק ולראות כמה שיותר מההתרחשויות המפוזרות בכל רחבי המוזיאון. זוהי חוויה מטורפת שאין דומה לה.  

רננה רז, המנהלת האמנותית של "נקודת מגע" מכינה לילה של מפגשים בין המוצגים וחללי המוזיאון לבין עשרות אמנים, יוצרים ואנשי תרבות המשתמשים בסביבה המוזיאלית כמקור השראה ונקודת מוצא למסע שיכול להגיע רחוק. מאוד רחוק. הצופים מצידם מוזמנים לנער מעליהם את המוסכמות של ביקור במוזיאון ולחוות את האמנות והיצירה כמשהו חי, דינמי וסוער במיוחד - צפו לבלתי צפוי.

יום ה' 12 ביולי 2012  |  21:00 עד 03:00

רונה קינן, בני בשן, נועם ענבר, רפיק, יואב קוטנר, עוזי פיינרמן, מנשה נוי וקרן מור (חבורת Art. Espionage), יונתן קונדה ונטע וינר, ועוד רבים אחרים.

"נקודת מגע" ראשונה - שלמה גרוניך מופיע בצילו של פסל הנער משכונת התקווה
בין האירועים: 

נועם ענבר בקונצרט לילי מדיטטיבי בשכיבה על מזרונים, בלב תערוכת "לילה טוב" באגף הנוער. המופע מורכב משירי ערש בשפות שונות.

איציק ויינגרטן מקים לתחייה את ז'אנר תסכיתי הרדיו בגן האמנות

רפיק מוביל סיור גלריות בעיניים עצומות. כשאתם ישובים אל מול ציור מכוסי עיניים, יתאר לכם רפיק בפרטי פרטים את העומד לנגד עינכם (המכוסות) ויוליך אתכם אל מחוזות נפשיים, רגשיים שיוצאים מהציור וחוזרים אליו.

רונה קינן בשירים על/אל אלוהים – בגלריית ארץ הקודש

מסיבת האזניות המסורתית מסביב לפסל של אניש קאפור בכניסה למוזיאון. שני ערוצי מוסיקה שונים. שתי מסיבות שמתערבבות יחד.

לאונג' אמבינט אלקטרוני בתוך היכל הספר! (מבינים מה זה)?

הסופר אלכס אפשטיין יתיישב לכתוב בתוך עבודתו של מרק דיון "בית ממכר הספרים". כן, ממש בתוך היצירה. את מה שאלכס יכתוב במחשבו האישי תוכלו לראות על פאותיו של פסל "הקוביה" של סול לויט.

גרפולוגיה וספרות על רגל אחת – 5 מומחיות יתייחסו לכתבי היד שבאגף לתרבות יהודית משתתפות: נויה שגיב, ד"ר שושנה צימרמן, הרבה מירה רז, ד"ר עליזה לביא, שרה בק.

"אמא ,את לא תאמיני אני מציג במוזיאון ישראל!!!" - לראשונה ב"נקודת מגע" תוכלו אתם לשחרר את היצירתיות שלכם על קירות המוזיאון.

מיצג באגף הארכיאולוגי - מתוך "נקודת מגע" הראשונה
שי עיד אלוני יוצר מסיכות מחומרים עכשוויים. פרפורמנס באגף לאמנויות אפריקה, אוקיאניה ויבשת אמריקה, בו יהפוך היוצר בעזרת המסכות שלו ליצור/ אל/ מפלצת/ טוטם כשמסביבו כל המסכות העתיקות מתרבויות קדומות.

יונתן קונדה ונטע ויינר  ילהטטו במילים, יניחו אותן אחת על גבי השנייה, יערימו שכבות יחשפו ממצאים בעזרתה של השפה, המקצב והמשקל, בגלריה הקדומה מכולן בניסיון להציע פרשנות חדשה לממצאים הותיקים.

ילדים "גומזים" - יונתן ומאשה צור הקליטו את רשמיהם של ילדים על יצירות נבחרות במוזיאון בגלריה המינימליסטית והסוריאליסטית. המפגש בין הילדים ליצירות הוליד תובנות מצחיקות, חכמות, מפתיעות ומעוררות חומר רב למחשבה.

מלך ומלכה - על הבמה דראג קווין ודראג קינג במופע שמותח את גבולות המגדר, אל מול תערוכת הקאבוקי 'זה לא גבר זה אשה'. עופר עמרם יוצר מופע בו זהויות מיניות מתערבבות ומתערבלות. קו נמתח בין תרבות הקאבוקי היפנית אל תרבות הדראג המערבית. משתתפים יוצרים: טל קלאי ויערה שחם.

מונית הכסף - רכב התפעול במנהרה שינה צורתו. הערב זוהי 'מונית הכסף'. השחקן והסטנדאפיסט שמואל וילוז'ני ינהג ברכב וייקח אתכם לסיבוב מצחיק ומפתיע. אפשר לעצור ולשאול, אפשר לחייג לחבר טלפוני ואפשר לזכות בפרסים שווים.

בינה מלאכותית - בכניסה לאגף הארכיאולוגי יוצב אלן, מחשב בעל אינטליגנציה מלאכותית. אותו יצר יקי דוניץ. כבר שמונה שנים מדבר אלן כל יום עם 500 אנשים שונים, לומד מהם וצובר ידע עצום.

וכל זה רק על קצה קצהו של המזלג. יש עוד המון הפתעות בתכנית המטורפת הזאת. לא תספיקו לראות הכל, אבל מה שתספיקו, שווה ואחר. 

שלכם,
יורם בר-סלע









9.7.2012

ריגולטו באופרה הישראלית

צילום: גדי דגון
לאחר עונה עשירה ומגוונת, חותמת האופרה הישראלית את העונה עם ריגולטו מאת ג'וזפה ורדי- אחת מהאופרות האהובות ביותר בכל הזמנים, בניצוחם לסירוגין של דניאל קלגרי ודניאל כהן ובבימויו של דייויד פאונטני. 

בריגולטו משרטט ורדי את גורלו של ליצן החצר המעונה בנסיונו לנקום במעבידו הדוכס חסר הלב שפיתה באכזריות את ג'ילדה בתו התמימה. האופרה מבוססת על המלך משתעשע, מחזהו השנוי במחלוקת של ויקטור הוגו. הליברית של פרנצ'סקו מריה פיאווה והיא הועלתה בוונציה בשנת 1851, לאחר מאבקים ממושכים של ורדי בצנזורים ולאחר שקיבל חלק מדרישותיהם. מאז הפכה האופרה להצלחה אדירה ברחבי העולם. 

ההפקה שנבחרה לחתום את העונה, מבוצעת ע"י צוות בינלאומי עטור הצלחות בימתיות: הבמאי, דיויד פאונטני  התפרסם בעולם האופרה כאשר ביים את קטיה קבנובה מאת ינאצ'ק בפסטיבל ווקספורד בשנת 1972. הוא היה  במאי הבית של האופרה הסקוטית. שם ביים בין השאר מחזור מיצירות ינאצ'ק בשיתוף עם האופרה הוולשית הלאומית. באופרה האנגלית הלאומית ביים למעלה מ-20 אופרות כאשר כיהן כבמאי הבית של הלהקה. בשנת 1993 קיבל תואר אבירות ממלכת אנגליה. פאונטני ביים באופרה הישראלית את האופרות לוצ'יה די למרמור, סימון בוקנגרה, ריגולטו, השועלה הערמומית הקטנה והיהודיה.

צילום: גדי דגון

המנצח האיטלקי דניאל קלגרי היה המנצח הראשי של פסטיבל ווקספורד והמנצח הראשי של התזמורת הפלמית המלכותית באנטוורפן. הרפרטואר האופראי שלו כולל מספר בכורות עולמיות כולל אליסה (ג'מפאולו טסטוני), אדיפוס (פייר ברתולמה) וכן את הרפרטואר האיטלקי הכולל טורנדוט, טוסקה (פוצ'יני), ריגולטו, שני הפוסקארים, פלסטף, אאידה (ורדי), כך עושות כולן (מוצרט) ועוד אופרות רבות. הוא הקליט אופרות רבות מאת ורדי כולל לה טרוויאטה, הטרובדור, אוברטו וכמו כן הקליט יצירות סימפוניות רבות. הוא מנצח בקביעות בלה סקאלה במילנו, המטרופוליטן אופרה בניו יורק, האופרה הממלכתית של וינה ובתי האופרה של מינכן, פריס, בריסל, טורונטו, וושינגטון, ברלין, דרזדן, ברצלונה, טוקיו, ציריך, פירנצה, ונציה ועוד רבים אחרים. כמו כן הוא מנצח על תזמורות סימפוניות מובילות בבלגיה, הולנד, צרפת, איטליה, גרמניה ומדינות נוספות. זו הופעתו הראשונה באופרה הישראלית.

לצד סולני האופרה הישראלית המובילים, מופיעים שישה סולני אופרה מובילים: 
זמר  הבריטון הספרדי קרלוס אלמגוור וזמר הטנור האיטלקי סטפנו אנטונוצ'י מחלקים ביניהם את התפקיד הראשי. שניהם שרים את רוב תפקידי הבריטון הראשיים של ורדי בכל בתי האופרה המובילים בעולם כולל לה סקאלה, בית האופרה בוינה, האופרה המלכותית קובנט גרדן ועוד. זמר הטנור האלבני ג'וזפה ג'יפאלי שכוכבו דורך היום כאחד מבכירי הטנורים בעולם ווהטנור הצרפתי ז'אן פרנסואה בוראס יחלקו ביניהם את תפקיד הדוכס השר כמובן בין השאר את האריה המפורסמת מכולן "לה דונה א מובילה".

זמרת הסופרן הסלובקית אדריאנה קוצ'רובה, מהכוכבות העולות בעולם האופרה כיום, תשיר את התפקיד של ג'ילדה, אותו תחלוק עם זמרת הסופרן הישראלית הילה בג'יו (שזה עתה שרה את הילד ב"ילד חולם" בויסבאדן, זכתה לשבחים על תפקיד אאורידיצ'ה באורפיאו ואאורידיצ'ה ופרסקיטה בכרמן למרגלות המצדה), ליזה קדלניק האוקריאנית הגיעה ארצה לשיר את מדלנה.

צילום: יוסי צבקר
עוד מופיעים בהפקה בכירי סולני האופרה הישראלית: ולדימיר בראון, נח בריגר, אילה צימבלר, גיא מנהיים ונעמה גולדמן.
וכמובן, משתתפים בריגולטו: תזמורת האופרה - התזמורת הסימפונית הישראלית-ראשון לציון ומקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של ישי שטקלר.

פרטים נוספים והזמנת כרטיסים באתר האופרה, או בטלפון: 03-692777

שלכם,
יורם בר-סלע

8.7.2012

פסטיבל מסעדות גורמה של שף תאכל 2012

אתרי המסעדות מתחרים ביניהם על תשומת הלב של הגולשים והסועדים ועל החלום השיווקי שלהם: להיות האסוציאציה הראשונה במוחנו, כשאנחנו רוצים לאכול. לא מזמן חגגנו את שבוע גורמה ה-17 של מעריב ואתר REST, והשבוע חוגגים כבר את פסטיבל "שף תאכל" ה-14, עם היצע מכובד של מסעדות. ובינתיים, כולם נהנים. אנחנו יכולים לצאת וליהנות מארוחות שף מגוונות במחיר סביר וידוע מראש. בעלי המסעדות נהנים מהעלייה במחזור ההזמנות בימי הפסטיבל, ואתרי האוכל ויזמי הפסטיבל, נהנים מהחשיפה התקשורתית המוגברת ומהיותם מזוהים עם אוכל טוב ודאגה לקהל אוהבי המסעדות.




בין התאריכים 8-19 ביולי 2012, אתם יכולים לאכול בכל אחת מהמסעדות המשתתפות במבצע (מפורטות בהמשך הכתבה), ארוחת 3 מנות (ראשונה, עיקרית ומנת קינוח) במחיר קבוע של 84 שקלים. היזהרו, המשקאות אינם נכללים במחיר. אתם לא חייבים להישאר צמאים ולא חייבים להביא שתיה מהבית. רק היו מודעים לכך.

אם ממילא התכוונתם לצאת לסעוד, אתם יכולים לבחור מתוך הרשימה שלמטה. ואם לא התכוונתם כי זה יקר מדי, הנה ההזדמנות שלכם לאכול באחת המסעדות שבמבצע.

ובינתיים, אל תקחו את נושא האוכל ברצינות רבה מדי. אתם מוזמנים לצפות במכונת ההאכלה האוטומטית, מתוך זמנים מודרניים של צ'ארלי צ'פלין.


אזור המרכז

תל אביב: אוונגרד, איטלקיה בתחנה, באבא יאגה, דובנוב 8, דויד המלך, דרבי בר דגים (כשר), דריה , הבלינצ'ס ההונגרי (כשר), וויטהול, טאצה ד'ורו, טרנטינו (כשר), מונטיפיורי 7, SALT, סרגוס, פסטה מיאה, קאזה נובה, ריבר, שארלוט
רמת גן/גבעתיים: ארטמיט (כשר מהדרין), סורה, ריבר
פתח תקווה: אלפרדו (כשר), טריאקי (כשר), ריבר, רסקה (כשר)
אור יהודה: קפה קפה נווה סביון (כשר), ברטה (כשר)

אזור השרון

הוד השרון: אסיה מוניקה, טאסוס, מול השדה
הרצליה: אושן, ביסטרו 56 (כשר), וויטהול,עד העצם, קולומבוס
נתניה: פורנלו (כשר), ג'קו מאכלי ים, פומדורו
רעננה: אדיסון ספוט (כשר)
קיסריה: שולה

ירושלים והסביבה
ירושלים:
גבריאלה קוצ'ינה (כשר). המושבה 54 (כשר. שני סניפים עמק רפאים ובשלומציון המלכה), לארא (כשר), לה בוקה (כשר), מונטפיורי (כשר)
מודיעין: תיתורה
קריית שדה התעופה: עד העצם

אזור השפלה
אשדוד: בלזק
אשקלון: לונה (כשר)
בת-ים: בריסטול
גדרה: מולימא, צ'וראסקו (כשר)
ראשון לציון: הצדף, קאזה דו ברזיל, ריבר
רחובות: אורו (כשר), ריבר

אזור הצפון:

רמת ישי: פרנג'ליקו
גלבוע: קימל, חוות התבלינים
נהריה: אידלה
לב המפרץ: טרנטינו
קריית ביאליק: שוקה

אזור הדרום:

אילת: בוסטון, קאזה דו ברזיל
באר שבע: סמלינסקי טאפס בר
מושב תימורים: כדיתא (כשר)

Sharmanka | שַ ר מ נ ק ה - תיאטרון בובות מכאני קסום במוזיאון ארץ ישראל


לאחר הצלחת תערוכת "ריקוד מכונה" לפני שנתיים, ותערוכת אגדות בחול בשנה שעברה, מארח מוזיאון ארץ ישראל את קבוצת שרמנקה (השם הרוסי של כלי הנגינה המוזר Hurdy gurdy) מגלזגו שבסקוטלנד. הקבוצה תציג תיאטרון מיוחד. זהו מופע קסום ומוזר ללא שחקנים בשר ודם. כוכבות ההצגה הן מכונות מופלאות מעשה ידיו של האמן אדוארד ברסודסקי. אלו זזות ומסתובבות, מתנדנדות, מתקתקות, מצלצלות, מזמרות ומציגות תפיסה שונה ומיוחדת ליחסים בין אדם למכונה, בין אדם לתיאטרון, בין מציאות לדמיון ובין גרוטאות ממוחזרות לאמנות קסומה.

זוהי הצגה נפלאה לבילוי החופשה עם הילדים בקיץ 2012, אבל אל תטעו, היא ממש לא לילדים. מתוך עיצוב המוני הדמויות המשולבות במכונות ומתוך ההתרחשויות בכל אחת מהמכונות, בוקעת ביקורת גרוטסקית בוטה וכואבת על מעללי המשטר הקומוניסטי ואולי השלכה על משטרים אפלים אחרים, הרומסים את חייהם של האזרחים. בין הדמויות ניתן לראות דמויות קריקטוריסטיות קשות של "מקורבי המשטר", חיות המחכות לטרף, אנשים שהפכו לרוחות רפאים בחייהם ועוזרים להניע את המנגנון הרומס... ובכמה מהמכונות, גם דמויות של "אויבי המשטר", שנאסרו במרתפים חשוכים. בעוד הילדים נהנים מההתרחשות המכאנית הססגונית, ההורים חווים משהו שונה לחלוטין, קשה ומצמרר. בעיצוב המכונות, משולבים אינספור רמזים להתרחשויות אמיתיות שקרו תחת המשטר הקומוניסטי. יודעי דבר, כנראה יודעים לזהות דמויות ספציפיות. אחת המכונות מציגה את דמותו של אדוארד ברסודסקי, האמן שיוצר את המכונות. ואחרת, מכונת החייל הצלבני, מציגה באופן מופשט מאד את דמותו של ולדימיר פוטין. כך טוען האמן. וכל זה, מלווה במוסיקה מגוונת. בחלקה היא תוססת ושמחה כמו מוסיקה צוענית, ובחלקה, צלילים צורמניים המרמזים על הרובד שמתחת לקרקס הצבעוני. 

תיאטרון הבובות המכאני מתחיל כבר בכניסה לאולם חשוך: כ- 10 מכונות מורכבות עומדות בחלל. בסדר מתוכנן מראש, מתחילה אחת המכונות לפעול לצלילי מוסיקה עשירה ובליווי תאורה מפתיעה וססגונית המסונכרנת להפליא עם תנועתן. הקהל עוקב אחר ההתרחשות ומתייצב ליד המכונה הפועלת. עשרות דמויות מכאניות דמיוניות ומציאותיות, מספרות את סיפורה המצחיק והטראגי של נפש האדם, המתמודדת עם מעגלי החיים. המכונות נכנסות לפעולה כאשר כל אחת מהן מספרת את סיפורה בסדר ובתזמון קבועים מראש. הן בנויות מחפצים ישנים שנמצאו באקראי ומגילופי עץ מורכבים של בעלי חיים, בני אדם ויצורי כלאיים שונים ומשונים שמופיעים בזירה ונעלמים מעין הצופה כמו קסם. מכונות תפירה ישנות, מכונות כתיבה, חלקי מעליות, מלחציים, מעגילות, פעמונים ושאר חלקי מכונות קמים מחדש לתחיה, בליבו המכאני של התיאטרון הגרוטסקי הזה.


אדוארד ברסודסקי, פעל בברית המועצות בתקופה האפלה תחת המשטר הקומוניסטי. כמתנגד פסיבי למשטר, גזר על עצמו מחאה של שתיקה. בשנות היותו אילם מרצון, ביטא בפסליו את כל מה שלא יכול היה להביע בקול רם.



בשנת 1967 יצר את ה"קינמאט" הראשון שלו, כפי שהוא מכנה את פסליו הנעים, שעוררו עניין והביאו קהל רב לחלל המופעים האינטימי שיצר בביתו שבלנינגרד (סנט פטרסבורג). לאחר הפרסטרויקה הוצע לברסודסקי ולשותפתו, במאית התיאטרון טטיאנה יקובסקייה, לסייר עם האוסף שלהם באירופה. כך הגיעו לגלזגו, סקוטלנד, שם הם מתגוררים ויוצרים עד היום. תיאטרון שרמנקה הפך לפינת קסם מוכרת מאד בגלזגו. כל המכונות המוצגות במוזיאון ארץ ישראל, נוצרו כבר במערב.



התיאטרון המכאני הקסום יופיע בתאריכים 22 ביולי עד 25 באוגוסט 2012.


שעות מופעים:
ראשון עד רביעי – 10:30, 11:15, 12:00, 12:45, 13:30, 14:15, 15:00, 15:45
חמישי  – 10:30, 11:15, 12:00, 12:45, 13:30, 14:15, 15:00, 15:45, 17:30, 18:15
שישי    – 10:30, 11:15, 12:00, 12:45,
שבת       – 10:30, 11:15, 12:00, 12:45, 13:30
המופע לגילאי 4 ומעלה | עלות: 25 ש"ח


שלכם,
יורם בר-סלע

6.7.2012

האופרה כך עושות כולן | Cosi Fan Tutte בהפקה קולנועית של האופרה המלכותית


כאשר הוצגה האופרה לראשונה ב- Burgtheater בוינה ב- 26 בינואר 1790, מוצרט לא חלם שאי שם בעתיד, יראו הסולנים זה לזה את אהוביהם בגלריה של הסמארטפון, יתקשרו באמצעות ה"לאפטופ" ויקבלו קפה ומאפה מסניף סטארבקס הקרוב. הבימוי של ג'ונתן מילר, מגדולי במאי התיאטרון והאופרה הלונדוניים, בהפקת האופרה המלכותית קובנט גארדן, מביא את האופרה בסגנון עכשווי שנון שיכול היה להתרחש בכל אחת מהערים המרכזיות במאה ה-21. זהו תיאטרון בריטי במיטבו, ועוד גם שרים את המוזיקה הנפלאה. התפאורה המינימליסטית מספקת מסגרת אסתטית ומעצימה את הבימוי והמשחק השנון. 

הקהל ממלא את האולם. ההופעה מתחילה כששני המאורשים הצעירים פראנדו וגוליילמו יושבים בבית קפה שבשולי הבמה יחד עם דון אלפונסו ומתגאים בפניו בנאמנות של ארוסותיהם המקסימות. דון אלפונסו טוען ש"אין חיה כזו". זה לא ייתכן. הוא מציע להעמיד לניסיון את שתי הנשים. שני הצעירים כביכול נקראים לצבא ויוצאים לשדה הקרב, ושני צעירים "זרוקים" עטורי כתובות קעקע, נקראים כדי לנסות ולפתות את הצעירות. אחרי מאמצים מרובים הניסיון מצליח... או שמא נכשל? הנערות מתרצות ועומדות להינשא לשני ה"פריקים"... בדיוק כשארוסיהן חוזרים משדה הקרב. בלאגן. אבל מי שגרם לבלאגן גם מסדר הכל בסופו של דבר, אחרי שהמתח וההתרגשות נשמרים עד הרגע האחרון, למרות שבאופרה הכל ידוע מראש.



זוהי האופרה השלישית של מוצרט לליברית של דה פונטה. היא נוצרה בעקבות נישואי פיגרו ודון גובאני, שנכתבו באותו הרכב. 

המוזיקה של מוצארט עשירה ומרגשת, והסולנים המובחרים מביאים אותה במיטבה. היצירה מאד מעניינת בכך שהיא כוללת אריות וקטעי שירה של כל המשתתפים בכל ההרכבים. מעניין ומגוון. התרגום הקצבי של ישראל אובל מאפשר לנו, דוברי העברית, לעקוב אחר כל פרטי העלילה ולהבין את כל הטקסטים. ובנוסף לכל, לפני תחילת האופרה, מופיע על המסך יוסי שיפמן, בהקדמה על תולדות האופרה, השתלשלות העלילה, המבנה המוזיקלי ומאפיינים תרבותיים של התקופה שבה נכתבה. חוויה עשירה ומהנה.



כרגיל, ההפקה הקולנועית מקרבת אותנו לחוויה, אפילו יותר מאשר את היושבים באולם. מצלמות הקולנוע ממוקמות בנקודות הטובות ביותר ועוקבות אחר ההתרחשויות מקרוב מאד. הן מראות את פני המנצח, מרחפות בחלל הבמה קרוב מאד לפני הסולנים ומאפשרות לנו לחוש כאילו אנחנו ממש בתוך ההתרחשות. כך גם האיכות הקולית. בדרך כלל, הקהל בבתי הקולנוע מרגיש חלק מההצגה ומוחא כפיים בהתלהבות, יחד עם הקהל שבאולם בקובנט גארדן.

הקרנת האופרות בשבע ערים בישראל!
תל אביב | ירושלים | חיפה | נהריה | נתניה | אשדוד | באר שבע
יום שישי, 13, ביולי 2012 בשעה 13:00


ירושלים – תיאטרון ירושלים
יום חמישי, 19, ביולי 2012 בשעה 19:30


תומס אלן (סר תומס), מן האמנים החביבים של בית האופרה המלכותי הוא המבוגר בהפקה. אחראי לטלטל את העלילה, אבל גם להציל את המצב בסופו של דבר. והכל בסגנון בריטי מחוייך וערמומי. לצידו, הטנור פאבול ברסליק הסלובקי, שמככב על במות אירופה. הסופרנית מריה בנגטסון השוודית, זינקה לקריירה בינלאומית לאחר שהות קצרה יחסית כחברת צוות בבתי האופרה בווינה ובברלין. בארבע השנים האחרונות היא מככבת בבירות אירופה, בלה סקאלה, בפריז, בפסטיבל זלצבורג ועוד. המצו סופרן הליטאית יורגיטה אדמוניטה, בוגרת האקדמיה המלכותית והספיקה להופיע בפסטיבל זלצבורג בסיורים ביפן ובבתי אופרה שונים באירופה לרבות הקובנט גארדן. הבריטון הצרפתי סטפן דגו רשם הצלחה ראשונה ב"אקס אן פרובנס", שמו הולך לפניו בבתי האופרה באירופה ובצפון אמריקה כמו גם בבמות התזמורות ופסטיבלי המוסיקה החשובים. והכל בניצוחו האלגנטי של תומס הנגלברוק ובהשתתפות התזמורת והמקהלה של בית האופרה המלכותי קובנט גארדן, כולם לבושים בחליפות של אנשי עסקים וחמושים במחשבים ניידים, טלפונים סלולריים, משקפי שמש ושאר אביזרים מהנוף העירוני בימים אלה. 



אם אתם אוהבים אופרה, רוצו לראות. ואם חשבתם שאינכם אוהבים אופרה, ההפקה הקולנועית עשויה לשנות את דעתכם. זו דרך מאד עכשווית ליהנות מההפקות המוזיקליות הקלאסיות. 

ומעתה, הנחה מיוחדת של 20% לקוראי הבלוג
בהזמנת כרטיסים באינטרנט או בטלפון עליכם לציין את הקוד tarbut  ותזוכו בהנחה באופן אוטומטי.

(הזמנות בטלפון בין השעות 9:00-19:00. ימי ו' עד 13:00).

לפרטים אודות רשימת בתי הקולנוע וההקרנות הקרובות 
של האופרה המלכותית בישראל – הקליקו כאן



שלכם,

יורם בר-סלע

4.7.2012

ועידת הניהול של ה.מ.י.ל 2012 - צעד קטן לאדם...


בשנת 1957, הכריז הנשיא קנדי על תכנית החלל האמריקאית. "עד סוף העשור הבא, תנחית ארה"ב אדם על הירח" הוא הכריז בערוצי התקשורת. זה היה על רקע המלחמה הקרה, כשבואינג 707 היה המטוס הגדול ביותר שהיה קיים באותה עת.

אדם על הירח?

בעיני, ההרצאה המרתקת ביותר בכנס, היתה של יהונתן אדירי, שהיה יועצו הבכיר של הנשיא שמעון פרס לנושאי חדשנות ופיתוח טכנולוגי, והיום משמש כנשיא קבוצת המייסדים של אוניברסיטת Singularity מיסודן של גוגל ונאס"א, העוסקת בעתידנות ובחדשנות טכנולוגית. הרצאתו התמקדה בהזדמנויות עסקיות המתהוות כתוצאה מהתפחות תזזיתית של הטכנולוגיה ובמקביל, ירידת המחירים ש"מורידה את הטכנולוגיה לרחוב". 

את הרצאתו פתח יהונתן אדירי בשאלה: כיצד ידע הנשיא קנדי שעד סוף שנות הששים, תנחית ארה"ב אדם על הירח? לדברי אדירי, קנדי התבסס על מחקר עתידני של Werner Von Braun, מראשי תכנית החלל האמריקאית. בדו"ח נכתב: "בהתחשב בצמיחה האקספוננציאלית של הבליסטיקה והתעופה בעשרות השנים האחרונות, ארה"ב תוכל להנחית אדם על הירח עד 1970". בהמלצת חיל האוויר האמריקאי, שהזמין את המחקר, אימץ הנשיא קנדי את מסקנות הדו"ח, והכריז על התכנית הדמיונית. לאחר השקעה של 30 מיליארד דולר ו-12 שנים, עמדה רשות החלל האמריקאית במשימה.


חוצפה, נאיביות או תעוזה יוצאת דופן?

"יכולת המיחשוב של הסמארטפון שבכיסנו, זהה או גדולה מזו שעמדה לרשות מדעני נאס"א בשנת 1969, ערב שיגור האדם לירח", אומר אדירי ומוסיף: "טכנולוגיה זמינה זו, מאפשרת להפוך משאבים "טפשים" לעסקים מכניסים". כדוגמה, הביא אדירי את חברת GetAround שהיה שותף להקמתה. החברה פיתחה אפליקצית סמארטפונים המאפשרת לבעלי רכבים בארה"ב להשכיר את רכבם כאשר הוא אינו בשימוש (כ- 90% מהזמן). למרות כל הביקורות הקטלניות שקיבל לפני הקמת החברה, היא משכירה היום 10,000 רכבים ב-3 ערים בלבד. 60,000 שעות השכרה בחודש, מניבות רווחים מכובדים לחברה, והכנסה יפה למשכירים.



בהמשך, סיפר יהונתן אדירי על החללית של אילן מאסט מחברת Space X שהגיעה לחלל ב- 20% מהעלות של נאס"א. (בחודש שעבר ביצעה החללית שנבנתה ע"י חברת הסטארט-אפ, עגינה מוצלחת לתחנת החלל הבינלאומית). זאת לאחר שאילן מאסט, מכר בשנת 2003 את PayPal לחברת E-BAY  והחליט לנצל את סכום הכסף שקיבל, לפרוייקט נועז זה. מאסט, חובב ספרות מדע בדיוני, הכריז: "אני, מהנדס התוכנה של PayPal, מכריז שאשגר טיל לחלל לפני סוף העשור, ב-50% מהשיגור של נאס"א". וכל השאר זו היסטוריה.



BigDog - "לוחמה ביולוגית" נגד טרור

אבל הטכנולוגיה מגיעה גם ל"סמטאות אפלות". פעילויות טרור דיגיטליות "עולות כיתה" ומאלצות את הצבאות לפתח אמצעים ללוחמה בטרור המסתמכים על יכולת המיחשוב המתעצמת משנה לשנה. מצד אחד, טרוריסטים גונבים צילומים מהמל"טים האמריקאיים באמצעות מכשירי פלייסטיישן שחיברו יחד, ומצד שני, BigDog  של Boston Dynamics – הרובוט הכי מטורף בעולם. יצור מכאני מוזר שפותח כדי להתמודד עם מטעני הצד נגד כוחות אמריקאים באפגניסטן. הוא מסוגל לשאת 200 ק"ג של חומר נפץ בכל תוואי שטח, ולא להתהפך. הזוי.


ולקינוח תיאר אדירי פריצת דרך טכנולוגית אדירה בתחום של רכב ללא נהג. "סטנלי" שפותח ע"י מדענים באוניברסיטת סטאנפורד וזכה במקום ראשון בתחרות לפיתוח רכב כזה, היה עמוס כולו בציוד מיחשוב ובקושי השאיר מקום לנוסע בודד ללא ציוד אישי (רק כי זה היה תנאי לזכיה בתחרות). ולעומתו, הרכב ללא נהג של גוגל, כבר משאיר תא נוסעים מעוצב ותא מטען פנוי לציוד האישי. כנראה לא יעבור זמן רב עד שנוכל להיכנס לרכב, לומר לו לאן אנחנו רוצים להגיע ולעסוק בעניינינו השוטפים עד שהרכב יכריז שהגענו. בדיוק כמו בעיר העתיד בספרו של אריך קסטנר "35 במאי"?




כן, השנים עוברות מהר וגרף ההתפתחות הטכנולוגית תלול מאי פעם. מעבר להרצאה המרתקת, ליצירתיים שבינינו, יש היום הזדמנויות ענקיות שלא היו פה קודם. כדאי לחזור ולעיין בספרות המדע הבדיוני. 

ומה עוד היה לנו בועידה?


  • מוטי גוטמן – מנכ"ל MATRIX פתח את הועידה ודיבר על החשיבות של טיפוח מוטיבציה גבוהה ודחף ליצירתיות וחדשנות בקרב העובדים. הם הנכס העיקרי של העסק בעידן של השתנות מתמדת.
  • טום פיטרס מארה"ב – מהוגי הדעות המשפיעים ביותר על עולם הניהול המודרני. מעבר למסרים שכבר שמענו על הזמנים המטורפים הדורשים ממנהלים גמישות והשתנות מתמדת, הוסיף פיטרס: "אם אתם רוצים שהלקוחות שלכם יהיו הראשונים בתודעת הארגון, עליכם להציב את העובדים שלכם ראשונים יותר, לפניהם.
  • פרופסור עידן שגב מהמחלקה לנוירוביולוגיה וחבר במרכז לחישוביות עצבית, הסביר מדוע המוח האנושי כל כך יצירתי.
  • גדעון עמיחי – אמן, סופר ואיש פרסום סיפר איך מקבלים תשובה חיובית, אחרי אין ספור תשובות שליליות.
  • אשכול נבו - סופר עטור שבחים ופרסים סיפר על מחסומי יצירה ודרכים שונות להתגבר עליהם.
  • ד"ר ליאת בן דוד – מנכ"לית קרן וולף ומומחית לחינוך מדעי טכנולוגי דיברה על ההתפתחות הטכנולוגית אל מול ההתפתחות האנושית. איך מערכת החינוך צריכה להכין את ילדינו לעתיד הטכנולוגי.
  • פרופסור גד יאיר - סוציולוג של התרבות הישראלית, ניסה לפצח את הדבש והעוקץ של "צופן הישראליות". היצירתיות הגואה, מול תרבות ה"חפיף, ו"יהיה בסדר" המובילות לאסונות. 
אני בטוח שהועידה הזרימה אנרגיה חדשה לזירת הניהול הישראלית. המפגש בין מרצים מהמשובחים בארץ ובעולם, עם מאות מנהלים מהבכירים במשק, בודאי ישפיע על יכולות הניהול, התעוזה, היצירתיות והחדשנות. מחכים בקוצר רוח לועידה הבאה.

שלכם,
יורם בר-סלע

3.7.2012

ממקור למקוריות – בין שיחה ליצירה


"זה היה הרבה יותר מערב שירי משוררים... יותר כמו כמו שני זאטוטים מתפרעים בארגז החול של העברית", אמר לי בשפה עכשווית ברורה אחד מאורחי עלמא, במפגש "ממקור למקוריות" שבו השתתפתי לפני כמה שנים. המפגש התקיים בבית "עלמא", בין פרופסור זלי גורביץ' לבין קובי אוז, במסגרת סדרת מפגשים בין אמנים ומרצים היוצרים יחדיו יצירה מקורית ושיחה עכשוויות מרתקת על טקסטים יהודיים עתיקים ועל אמנות: על השפעתו של הקאנון העברי על יצירות האמנות העכשוויות, ועל הטקסט היהודי העתיק כמקור השראה ליצירה חדשה. – חיבור מיוחד זה שם במרכז השיחה את הפעולה היצירתית הנובעת מלימוד והכרות עם ארון הספרים היהודי.



זלי "דירבק" על השפה כהרגלו, "ריפרפ" בקצב השטעטל ונהם ממבחר שיריו בקצב הרית'ם אנד בלוווווווז. קובי אוז, פלפל והתפלפל, "סימפל" מספריו ופיזם מפזמוניו על כנפי הפסנתר המקומי, עד שהיצירה יצאה מגדרה.  
זה היה מפגש מוסיקלי-טקסטואלי מרגש, ומצחיק. אירוע רציני וציני ובעיקר מקורי מאד ומחובר בהרבה אהבה לשפה העברית ולמקום הזה.

המפגש הקרוב של "ממקור למקוריות" יתקיים באולם "עינב" בתל-אביב 
יום שישי, 6 ביולי 2012, בשעה 14:00
פרטים נוספים והזמנת כרטיסים באתר עלמא או בטלפון 03.5663031



פרופסור ציבי גבע וד"ר רות קלדרון ידברו וידגימו את מהלך היצירה - החל מלימוד הטקסטים העתיקים ועד ליצירה חדשה.
פרופ' ציבי גבע הוא צייר, פסל, ואמן מיצב ישראלי, המשמש כפרופסור באוניברסיטת חיפה וראש התוכנית ללימודי אמנות במדרשה לאמנות במכללת בית ברל.
ד"ר רות קלדרון היא חוקרת תלמוד, אשת חינוך ומייסדת מכללת עלמא.


שלכם,

יורם בר-סלע

1.7.2012

פסטיבל רחובות לפסלים חיים - אירועי קיץ 2012 לבילוי עם הילדים

בואו השבוע לרחובות. ברחוב תמצאו את הנסיך הקטן, הדייג, הלהקה, המנצח, הדחליל, החתולות ... היזהרו לא להשען על הפסלים. הם עלולים להתחיל לזוז  פתאום. לרגל חגיגות 120 שנים לרחובות, יתקיים השבוע פסטיבל רחובות הבינלאומי לפסלים חיים. 


כ-150 אומנים מארגנטינה, ישראל, ספרד, בוליביה, צרפת, צ'כיה, הולנד, ישראל ומדינות נוספות יופיעו ב 100 מייצגים שונים. לראשונה בפסטיבל שנערך זו השנה השלישית, ייפתח מתחם ילדים ייחודי אשר יציג פסלים שעוצבו על ידי ילדים, העוסקים בתיאטרון ואמנות.  


הפסטיבל מתקיים ברחובות יעקב, מנוחה ונחלה
וברחובות הסמוכים להם
שני – רביעי, 2-4 ביולי 2012
בין השעות 18:00 ל- 23:00



להקל על ההתמצאות, יסומנו 4 אזורי הפסטיבל בכדורים צבעוניים מוארים:

המתחם הכתום - מתחם חו"ל  אשר ירכז את כל המייצגים הבינלאומיים המגיעים להתארח בפסטיבל מארגנטינה, ספרד, בוליביה, צרפת, צ'כיה הולנד ועוד. 
המתחם הוורוד – מתחם אורחים בו ירוכזו כל האמנים הישראליים המציגים בפסטיבל.
המתחם הצהוב – מתחם התחרות בו ירוכזו כל המיצגים המקוריים שהוכנו במיוחד לפסטיבל. מייצגים מקוריים אלו עומדים לתחרות פנימית שהזוכה בה יזכה במענק כספי מיוחד.
המתחם הלבן – מתחם עבודות ילדים בו ירוכזו פסלים שהוכנו על ידי ילדים במסגרת פרויקט ייחודי אותו מקדמת עיריית רחובות.

מפה צבעונית שתחולק לבאי הפסטיבל תסייע לכם להתמצא בין כל המיצגים, כדי שלא תחמיצו כלום.



"ההרשמה להשתתפות בפסטיבל החלה לפני כחצי שנה" אומר ג'קי בכר, מפיק הפסטיבל ומוסיף: "ההיענות של אמנים מרחבי הארץ להירשם לפסטיבל הייתה מדהימה. הגיעו להפקה מספר שיא של למעלה מ- 250 הצעות ייחודיות, מתוכן בחרנו את התוכנית האמנותית של הפסטיבל. התכנים שיוצגו בפסטיבל נבחרו בקפידה על ידי ועדה אמנותית המורכבת ממומחים בתחום. רבים מהפסלים שיוצגו בפסטיבל נוצרו במיוחד עבורו ויוצגו בבכורה ארצית".
טקס הפתיחה – יום שני ה- 2 ביולי בשעה 20:00 במעמד ראש העיר, לפתיחת הפסטיבל.
טקס נעילת הפסטיבל – יום רביעי 4.7.10 בשעה 23:00 טקס חלוקת פרסים למיצג הזוכה.


לצד הפסלים החיים, יהיו גם ירידי מזון ואמנות עם פריטים ייחודיים למכירה.
להורדת התכניה המלאה בפורמט PDF - הקליקו כאן

והכי חשוב, אל תשכחו לצייד את הילדים בקצת כסף קטן. כמקובל במיצגים של הפסלים החיים במרכזי הערים באירופה, הפסלים הסטטיים יתעוררו לחיים ויתחילו לנוע למשמע צלצול המטבעות הקטנים שיזרקו לכובעי האמנים. 



הקיץ מתחיל ברגל ימין, באווירה יצירתית ומקורית. ואם אתם אוהבים את אמנות הפסלים החיים, בודאי תמצאו עניין גם בפסטיבל ציורי המדרכות התלת-מימדיים ברמת השרון או בעפיפוניאדה ה-27 במוזיאון ישראל.



אז ניפגש שם בין ההמונים?
שלכם,
יורם בר-סלע