22.5.2016

להקת המחול של לולה וושינגטון – בהיכל אמנויות הבמה בתל-אביב

חובבי המחול חווים ימים לא פשוטים. כמו תחומי אמנות אחרים, אמנות המחול מושפעת ומשקפת את הקושי הרווח בעולם. הקושי כנראה תמיד היה שם, אך יכולתה היום, יכולתה של התקשורת על גווניה לחשוף אותנו לכאב ולסבל חזקה וחודרת. אחד המוטיבים המבטא זאת הם אותם "פירכוסים" המופיעים כסגנון אמנותי. הרקדנים כאחוזי תזזית מתעוותים, רוטטים לצלילים צורמים ונוקבים.

מדוע אני טורחת על הקדמה כל כך קודרת? 

ביוני מגיעה להקת לולה וושינגטון להופיע בארץ, רקדנים אפרו אמריקאים ברפרטואר המשלב מחול אפריקאי, בלט קלאסי, מודרני והיפ הופ לצלילי מוסיקת גוספל – נראה מאד מבטיח, ואולי יהיה זה מופע עם נחמה קטנה. רוך בתנועה, בכוריאוגרפיה ובצלילים. 

18.5.2016

מקבת מאת ורדי | דרמה סוערת ומוסיקה שמימית באופרה הישראלית

צילומים: יוסי צבקר
דרמה סוערת. מכשפות מסתוריות מנתבות גורלות. האופרה הישראלית מעלה את מקבת - האופרה השייקספירית הראשונה של ורדי ובמרכזה העריץ הסקוטי ואשתו המשליטים טרור בממלכה. הפקה מרתקת ומצמררת. מוסיקה שמימית, סולנים מצויינים, מקהלה ענקית ומעולה בניצוחו של איתן שמייסר, והכל מקבל עוצמה יצירתית סוחפת עם התאורה האמנותית של אבי בואנו (במבי) והכוריאוגרפיה הסוערת של יורם כרמי. 

האופרה 'מקבת' של ורדי הועלתה לראשונה בפירנצה ב-1847. זה היה הניסיון הראשון של ורדי להלחין את שקספיר לליברית של פרנצ'סקו מריה פיאווה. העלילה מתארת את גורלו של מצביא מהולל (מקבת) החוזר עם חברו באנקו משדה הקרב עטור ניצחון ותהילה. בדרך הוא מתבשר על ידי  שלוש מכשפות מסתוריות שהוא עתיד למלוך על ממלכת סקוטלנד כולה.  אלא שהמלכים העתידיים יבואו דווקא מזרעו של באנקו. ברצף אירועים מסחרר הופך המצביא האציל לרוצח שפל המנסה לסלול את דרכו למימוש תחזיתן של המכשפות. אשתו (ליידי מקבת) משכנעת אותו לרצוח את מלך סקוטלנד דונקן. מכאן ואילך  נאלץ מקבת לפעול שוב ושוב בכח החרב, בכדי למנוע ניסיון מרידה אפשרי מצד הגורמים הקרובים לבית המלוכה. עם התקדמות העלילה המטורפת, בני הזוג מקבת סובלים מהפרעות קשות ומחוסר יכולת להתמודד עמן. מקבת מפרש לא נכון את נבואותיהן של המכשפות ובסופו של דבר הוא נגרר להפסד ונפילה בקרב.

13.5.2016

דיוק אלינגטון – הדור השלישי

שבעים עדיין מחגיגות יום העצמאות? בכל זאת כדאי לצאת מהבית למופעי התזמורת של דיוק אלינגטון. נכדו, פול מרסר אלינגטון, מביא לסדרת מופעים בישראל את התזמורת והמוסיקה האגדית של דיוק אלינגטון. חבורה של נגנים מעולה שמשחזרת את הצליל המופלא של הדוכס. במבחר יצירות פרי עטו ויצירות שהתזמורת בניהולו ניגנה במסעי ההופעות הגדולים אותם קיימה בניצוחו של דיוק אלינגטון.    

יוצר "המוסיקה האמריקאית"
אדוארד קנדי "דיוק" אלינגטון נולד ב- 29 באפריל 1899. הוא נחשב לאחד המלחינים האמריקאים הפוריים ביותר של המאה העשרים. הקריירה שלו מתפרסת על יותר מחמישים שנה במהלכה הקים את תזמורתו, הלחין שירים רבים וכתב פסקולים לסרטים ומחזות זמר מסביב לעולם.